Gotowanie na ekranie. Telewizja internetowa KGW.tv
Cele zadania
Główną potrzebą realizacji zadania było aktywne włączenie seniorek w życie społeczne Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny, zwłaszcza tak ważne w panującej wówczas sytuacji epidemiologicznej. Osoby te działając w tego typu grupach, czyli Kołach Gospodyń Wiejskich, są nośnikiem lokalnego dziedzictwa kulturowego oraz promocji regionalnych produktów, w tym przypadku dziedzictwa kulinarnego kultywowanego przez nie z pokolenia na pokolenie.
Działania
- realizacja cyklu programów kulinarnych (14 odcinków) - w poszczególnych odcinkach gospodynie często poruszały kwestie tradycji, śląskich zwyczajów, historii miejscowości, przekazując tę wiedzę w sposób atrakcyjny i angażujący odbiorców, zachęcając dodatkowo do odwiedzenia miejsc, w których realizowane były poszczególne odcinki,
- zorganizowanie warsztatow dla przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich - zorganizowano cykl czterech warsztatów kulinarnych: „Leśna kawa - warsztaty przetwarzania i wykorzystywania żołędzi i innych nasion drzew”, „Zapomniane owoce lasu - warsztaty przetwarzania i wykorzystywania jesiennych owoców’’, „Ekstrakty i nalewki w kuchni i ziołolecznictwie” oraz „Wróćmy do ziół, czyli jak zbierać, przechowywać i wykorzystywać dzikie rośliny”. Każdy warsztat rozpoczynał się częścią teoretyczną, podczas której prowadzący - Sara i Zbyszek Janigowie, przedstawiali uczestniczkom warsztatów, jakie właściwości mają omawiane rośliny, gdzie można je spotkać, o jakiej porze roku, a także o czym należy pamiętać zbierając je. W drugiej części warsztatów - części praktycznej, uczestniczki przygotowywały produkty z roślin, nasion i owoców, którym poświęcone były
dane warsztaty, - stworzenie profilu na Facebooku poświęconemu projektowi (@TelewizjaInternetowaKGW.tv),
- stworzenie strony internetowej www.odkryjdziedzictwo.pl,
- przeprowadzenie konkursów kulinarnych (6), w ktorych nagrodami były książki i / lub przybory i akcesoria kuchenne. Aby zdobyć nagrodę należało w komentarzu pod postem konkursowym zamieścić przepis kulinarny na zadany temat (świąteczne potrawy, świąteczne wypieki, rozgrzewające zimowe kawy i herbaty, śląskie potrawy, ulubione potrawy domowników, sylwestrowe potrawy i przekąski),
- wydanie publikacji podsumowującej projekt,
- zorganizowano spotkanie podsumowujące, podczas którego wystąpili Marek Szołtysek i Michalina Starosta z zespołem.
Uczestnicy zadania
W zadaniu uczestnikami bezpośrednimi były przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny.
Uczestnikami pośrednimi byli mieszkańcy, którzy mogli uczestniczyć w działaniach realizowanych w trakcie projektu (między innymi w konkursach organizowanych przez uczestników bezpośrednich, czy będąc widzami telewizji internetowej KGW.tv) i tym samym mogli przenieść do swojego domu rodzinnego zwyczaje kulinarne wywodzące się z naszego regionu.
Całkowita wartość zadania wynosiła 81 050,00 zł, z tego:
- 71 500,00 zł - dofinansowanie ze środków budżetu państwa,
- 5 000,00 zł - dofinansowanie Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny,
- 4 550,00 zł - wklad własny osobowy.
Projekt "Gotowanie na ekranie. Telewizja internetowa KGW.tv" był dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych "Aktywni+" na lata 2021-2025 oraz z budżetu Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny.