Konkursy kulinarne rozstrzygnięte
31
12
2021
#Aktualności
Dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w konkursach kulinarnych organizowanych na naszym profilu na Facebooku. Zazwyczaj to my dzielimy się z Wami przepisami naszych Gospodyń - tym razem chcemy zaprezentować Wam przepisy laureatek naszego konkursu.
Konkurs na przepis na potrawę świąteczną
- Gabriela Zdziebło
- Magda Lena
Konkurs na przepis na świąteczne wypieki
- Monika Hajduk
- Henryka Mazur
- Gabriela Zdziebło
- Anna Łuczak
Konkurs na przepis na rozgrzewające kawy i herbaty
- Agnieszka Ganiek
Imbir obrać i pokroić na małe plasterkiWrzucić do wysokiej szklankiZalać wrzątkiem z torebką czarnej herbatyJak się zaparzy, wyciągnąć herbatę, dodać pokrojoną pomarańczę, cytrynę i rozgnieść np. łyżką stołową lub warzechąPosłodzić miodemDo tego ulubione przyprawy np. odrobina cynamonuPyszny i zdrowy rozgrzewający napój - Lidia Malcharek
Do garnuszka wlewamy szklankę wody i dodajemy 4 laski cynamonu przykrywamy i podgrzewamy przez 10 min nie dopuszczając do wrzenia po tym czasie wyjmujemy cynamon i wsypujemy szklankę brązowego cukru i podgrzewamy przez 2 minuty syrop cynamonowy przelać do słoiczka i najlepiej smakuje z kawa espresso lub parzoną dodać po 1-2 lyzeczki
Konkurs na przepis na śląskie potrawy
- Gabriela Zdziebło
KARMINADLE. 70dkg łopatki wieprzowej - zmielić1 bułka - namoczyć w mleku1 cebula - pokroić w kostkę2 jajka , przyprawy - pieprz, sólbułka tarta , oliwa do smażenia.Mieszamy mięso z odciśniętą bułką, cebulą dodajemy jajka i przyprawy do smaku. Robimy klopsy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie. - Anna Płonka
Ciaperkapusta i żeberkaZiemniaki gotujemy i po ugotowaniu sztamfujemy, dodajemy ugotowaną kapustę kiszoną i przepieczony wcześniej, pokrojony w kosteczkę boczek z cebulką.Całość mieszamyDo tego żeberko ugotowane bądź pieczone kto jak lubi
Konkurs na przepis na ulubione potrawy domowników
- Anna Płonka
PLEŚNIAK Z MAKIEM:Składniki:230 g mąki pszennej230 g mąki krupczatki4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia450 g masy makowej2-3 łyżki dżemu porzeczkowego lub śliwkowego250 g masłaŁyżka śmietany (obojętnie jakiej)1 szkl. + 4 łyżki cukruZaczynamy od zagniecenia kruchego ciasta -mąka, masło, 4 łyżeki cukru, żółtka, łyżka śmietany i proszk do pieczenia.Zagniecione ciasto dzielimy na 2 części. Jedną zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażarki.Drugą częścią ciasta wykładamy spód blaszki - 21x26 cm ,wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto to wykładamy masę makową i rozprowadzamy po całej powierzchni, następnie smarujemy cienką warstwą dżemu.Następnie ubijamy białka ze szklanka cukru na sztywną pianę, którą następnie wykładamy na blaszkę.Wyjmujemy pierwszą część ciasta z zamrażarki i ścieramy na tarce na grubych oczkach na wierzch ciasta.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra dół) i pieczemy ciasto ok 50 min. - Urszula Zgoll
- Justyna Stokłosa
Ciasto bananowe z czekoladą:150g gorzkiej czekolady min.50%80g orzechów włoskich350 g bananów dojrzałych1 łyżeczki cukru waniliowego170g oleju rzepakowego370g mąki pszennej1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonuCzekolade i orzechy rozdrobnić,przygotować formę keksową prostokątną,wyłożyć ją papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni, zmiksować resztę składników czyli banany, cukier, mąka jajko, i olej-wymieszać dodać orzechy i czekoladę, masę wlać do formy i piec ok 50-60 minut - Magda Lena
- Justyna Kania
- Asia Okun
Konkurs na przepis na sylwestrowe potrawy i przekąski
- Magda Lena
- Anna Płonka
Przekąski:-koszyczki ciasta francuskiego (szpinak przesmażyć z cebulką i czosnkiem dodać jajko i wcześniej upieczone piersi z kurczaka pokrojone w kosteczkę i zetrzeć żółty ser wszystko wymieszać i farsz włożyć do koszyczków z ciasta francuskiego. Pięć aż się zarumieni ciasto.-koreczki ze śliwką wędzona, piersią z kury i bekonem (pierś pokroić na cienkie paski przyprawić dodać śliwkę i zawinąć rulonik w bekon. Pięć aż się zarumieni-roladki z tortilli (serek śmietankowy typu Almette, szynka, papryka, szczypiorek wszystko pokroic w kostkę i wymieszać z serkiem. Wysmarować tortille i pokroić na kawałki.-tortille z wędzonym łososiem (serek typu Almette, wędzony łosoś, zielony ogórek, koperek. Wszystko kroimy, mieszamy z serkiem i smarujemy tortille, zwijamy i kroimy)-krakersy/mini sucharki z pasta serowa (żółty ser zetrzeć na małych oczkach, 2zabki czosnku i majonez wszystko mieszamy i smarujemy krakersy) - Justyna Kania
- Justyna Stokłosa
1.Pyszna pasta śródziemnomorska:60g suszonych pomidorów odsączonych1 cebula1 ząbek czosnku4 gałazki bazyli świeżej oraz 3 gałazki natki pietruszki250 g serka kremowegoPół łyżeczki soli, 1/4 pieprzu czarnego1/4łyżeczki cukru,30 g koncentratu pomidorowego,Wszystko rozdrobnić blenderem na kremową masę i podawać z ulubionym pieczywem .2.Czosnkowe chlebki naan2-3ząbki czosnku280g mąki pszennej60 g mleka60g jogurtu naturalnego1 jajko, 1 łyżeczka soliWszystko zmiksować na masę ciasta , podzielić na 8 części i rozwałkować, piec na blasze w piekarniku na papierze ok 3-4?min z każdej strony , piekarnik na 250 st.3. Do tego polecam sos jajecznica do chlebków naan:6 jajek ugotowanych na twardo40-50 g chrzanu50g jogurtu naturalnego50g majonezu1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzu czarnegoWszystko zmiksować i podawać z chlebkami naanPolecam smacznego