Strona główna/O Nas/Aktualności/Konkursy kulinarne rozstrzygnięte

Konkursy kulinarne rozstrzygnięte

31 12 2021 #Aktualności

Dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w konkursach kulinarnych organizowanych na naszym profilu na Facebooku. Zazwyczaj to my dzielimy się z Wami przepisami naszych Gospodyń - tym razem chcemy zaprezentować Wam przepisy laureatek naszego konkursu. 

Konkurs na przepis na potrawę świąteczną

  • Gabriela Zdziebło

Makówki

  • Magda Lena

Pierniczki

Konkurs na przepis na świąteczne wypieki

  • Monika Hajduk

                                     Pierniczki pierniczki

  • Henryka Mazur

    ciasteczka maślame
  • Gabriela Zdziebło

Pierniczki

  • Anna Łuczak

Pierniczki

Konkurs na przepis na rozgrzewające kawy i herbaty

  • Agnieszka Ganiek 

    Imbir obrać i pokroić na małe plasterki
    Wrzucić do wysokiej szklanki
    Zalać wrzątkiem z torebką czarnej herbaty
    Jak się zaparzy, wyciągnąć herbatę, dodać pokrojoną pomarańczę, cytrynę i rozgnieść np. łyżką stołową lub warzechą 
    Posłodzić miodem
    Do tego ulubione przyprawy np. odrobina cynamonu
    Pyszny i zdrowy rozgrzewający napój 


  • Lidia Malcharek
    Do garnuszka wlewamy szklankę wody i dodajemy 4 laski cynamonu przykrywamy i podgrzewamy przez 10 min nie dopuszczając do wrzenia po tym czasie wyjmujemy cynamon i wsypujemy szklankę brązowego cukru i podgrzewamy przez 2 minuty syrop cynamonowy przelać do słoiczka i najlepiej smakuje z kawa espresso lub parzoną dodać po 1-2 lyzeczki

 

Konkurs na przepis na śląskie potrawy

  • Gabriela Zdziebło
    KARMINADLE. 70dkg łopatki wieprzowej - zmielić
    1 bułka - namoczyć w mleku
    1 cebula - pokroić w kostkę
    2 jajka , przyprawy - pieprz, sól
    bułka tarta , oliwa do smażenia.
    Mieszamy mięso z odciśniętą bułką, cebulą dodajemy jajka i przyprawy do smaku. Robimy klopsy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie.
  • Anna Płonka
    Ciaperkapusta i żeberka 
    Ziemniaki gotujemy i po ugotowaniu sztamfujemy, dodajemy ugotowaną kapustę kiszoną i przepieczony wcześniej, pokrojony w kosteczkę boczek z cebulką.
    Całość mieszamy
    Do tego żeberko ugotowane bądź pieczone kto jak lubi

Konkurs na przepis na ulubione potrawy domowników

  • Anna Płonka

    PLEŚNIAK Z MAKIEM:
    Składniki:
    230 g mąki pszennej
    230 g mąki krupczatki
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    450 g masy makowej
    2-3 łyżki dżemu porzeczkowego lub śliwkowego
    250 g masła
    Łyżka śmietany (obojętnie jakiej)
    1 szkl. + 4 łyżki cukru
    Zaczynamy od zagniecenia kruchego ciasta -mąka, masło, 4 łyżeki cukru, żółtka, łyżka śmietany i proszk do pieczenia.
    Zagniecione ciasto dzielimy na 2 części. Jedną zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażarki.
    Drugą częścią ciasta wykładamy spód blaszki - 21x26 cm ,wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto to wykładamy masę makową i rozprowadzamy po całej powierzchni, następnie smarujemy cienką warstwą dżemu.
    Następnie ubijamy białka ze szklanka cukru na sztywną pianę, którą następnie wykładamy na blaszkę.
    Wyjmujemy pierwszą część ciasta z zamrażarki i ścieramy na tarce na grubych oczkach na wierzch ciasta.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra dół) i pieczemy ciasto ok 50 min.


    Pleśniak
  • Urszula Zgoll

Przepis

  • Justyna Stokłosa
    Ciasto bananowe z czekoladą:
    150g gorzkiej czekolady min.50%
    80g orzechów włoskich
    350 g bananów dojrzałych
    1 łyżeczki cukru waniliowego
    170g oleju rzepakowego
    370g mąki pszennej
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    Czekolade i orzechy rozdrobnić,przygotować formę keksową prostokątną,wyłożyć ją papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni, zmiksować resztę składników czyli banany, cukier, mąka jajko, i olej-wymieszać dodać orzechy i czekoladę, masę wlać do formy i piec ok 50-60 minut
  • Magda Lena

    Sernik
  • Justyna Kania

Mazurek

  • Asia Okun

Ciasto 3 bit

Konkurs na przepis na sylwestrowe potrawy i przekąski

  • Magda Lena

    sałątki

  • Anna Płonka
    Przekąski:
    -koszyczki ciasta francuskiego (szpinak przesmażyć z cebulką i czosnkiem dodać jajko i wcześniej upieczone piersi z kurczaka pokrojone w kosteczkę i zetrzeć żółty ser wszystko wymieszać i farsz włożyć do koszyczków z ciasta francuskiego. Pięć aż się zarumieni ciasto.
    -koreczki ze śliwką wędzona, piersią z kury i bekonem (pierś pokroić na cienkie paski przyprawić dodać śliwkę i zawinąć rulonik w bekon. Pięć aż się zarumieni
    -roladki z tortilli (serek śmietankowy typu Almette, szynka, papryka, szczypiorek wszystko pokroic w kostkę i wymieszać z serkiem. Wysmarować tortille i pokroić na kawałki.
    -tortille z wędzonym łososiem (serek typu Almette, wędzony łosoś, zielony ogórek, koperek. Wszystko kroimy, mieszamy z serkiem i smarujemy tortille, zwijamy i kroimy)
    -krakersy/mini sucharki z pasta serowa (żółty ser zetrzeć na małych oczkach, 2zabki czosnku i majonez wszystko mieszamy i smarujemy krakersy)
  • Justyna Kania

sałatka

  • Justyna Stokłosa
    1.Pyszna pasta śródziemnomorska:
    60g suszonych pomidorów odsączonych
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    4 gałazki bazyli świeżej oraz 3 gałazki natki pietruszki
    250 g serka kremowego
    Pół łyżeczki soli, 1/4 pieprzu czarnego
    1/4łyżeczki cukru,
    30 g koncentratu pomidorowego,
    Wszystko rozdrobnić blenderem na kremową masę i podawać z ulubionym pieczywem .
    2.Czosnkowe chlebki naan
    2-3ząbki czosnku
    280g mąki pszennej
    60 g mleka
    60g jogurtu naturalnego
    1 jajko, 1 łyżeczka soli
    Wszystko zmiksować na masę ciasta , podzielić na 8 części i rozwałkować, piec na blasze w piekarniku na papierze ok 3-4?min z każdej strony , piekarnik na 250 st.
    3. Do tego polecam sos jajecznica do chlebków naan:
    6 jajek ugotowanych na twardo
    40-50 g chrzanu
    50g jogurtu naturalnego
    50g majonezu
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
    Wszystko zmiksować i podawać z chlebkami naan
    Polecam smacznego


do góry